Kaiuttimia on moneen lähtöön ja niiden sijoittelu eroaa hieman käyttötarkoituksesta riippuen

 

Kahden kaiuttimen sijoittelu 

Käytettäessa kahta kaiutinta paras tapa sijoittaa kaiuttimet on siten, että ensisijainen kuuntelupaikka ja molemmat kaiuttimet muodostavat tasasivuisen kolmion tai siten, että kaiuttimien välinen matka on hieman lyhyempi kuin matka kuuntelupaikalta kaiuttimiin. Näin saadaan aikaan stereokuva, joka tarkoittaa sitä, että ääni tuntuu tulevan kaiutinten keskeltä eikä niinkään itse kaiuttimista. Esimerkiksi laulusolisti tuntuu seisovan kaiuttimien keskellä. Kaiutinta ei yleensä kannata sijoittaa aivan huoneen nurkkaan, koska tällöin nurkassa olevan kaiuttimen ensiheijastus tulee vieressä olevasta seinästä, joka aiheuttaa epäselkeyttä ääneen.


Kotiteatterin asettelu

Kotiteatterissa pääkaiuttimet sijoitetaan samalla tavalla kuin stereokuuntelussa ja keskikaiutin sijoitetaan kuvan (televisio tai valkokangas) keskilinjalle tavallisesti alapuolelle, mutta joskus myös yläpuolelle. Takakaiuttimet (5.1-järjestelmässä) sijoitetaan tavallisesti kuuntelupaikasta hieman takaviistoon. AV-vahvistin laskee viiveet kaikille kaiuttimille etäisyyksien mukaan. Useissa AV-vahvistimissa on automaattinen kalibrointi mikrofonilla tätä varten.

 


Kaiuttimien sijoittelukorkeus

Kaiuttimien optimaalinen korkeus on se, jolla kaiuttimien diskanttielementit ovat korvan korkeudella istuttaessa. Tämä johtuu siitä, että korkeat äänet ovan suuntaavia eli korva pystyy aistimaan mistä korkea ääni tulee. Matalien taajuuksien tulosuuntaa ei pysty niin tarkasti aistimaan.

Isojen kaiuttimien sijoittelu

Isommat kaiuttimet on yleensä syytä sijoittaa niin, että ne ovat jonkin verran irti takaseinästä. Tämä johtuu siitä, että matalat taajuudet saattavat kumista, jos kaiuttimet ovat liian lähellä seinää. Tähän asiaan vaikuttaa kuitenkin huoneen muodot ja materiaalit. Pienemmät kaiuttimet voidaan usein sijoittaa ihan seinän viereen tai seinälle. Pienempien kaiuttimien heikompi bassotoisto saa näin ollen tukea takana olevasta seinästä.

 

Subwooferin sijoittelu

Subwooferin sijoitus stereolaitteissa tai monikanavajärjestelmässä on melko vapaata, koska matalat taajuudet eivät suuntaa, joten subwoofer ei paikallistu niin helposti. Jos järjestelmä halutaan kuitenkin viilata aivan viimeisen päälle, subwooferin paikka on haettava kokeilemalla eri kohtia huoneessa. Tämä johtuu siitä, että matalat taajuudet korostuvat joissakin kohdin huonetta (kun saman taajuuden samanvaiheiset aallot kohtaavat) ja toisessa kohdin huonetta ne vaimentuvat (kun saman taajuuden erivaiheiset aallot kohtaavat). Useimmissa subwoofereissa on vaihesäätö. Perusperiaate oikean vaiheen hakemiseen on se, että vaihesäätö on oikea, kun subwoofer soi voimakkaimmin.

Viime kädessä kaiuttimien oikea sijoitus voidaan hakea kuuntelemalla - akustisesti oikea paikka on siinä missä, kaiuttimet soivat parhaiten.

Mikäli jokin asia jäi mietityttämään, Audiokaupan asiantuntijat ovat palveluksessasi!

KaiuttimetSijoittelu