Levysoittimen ostajan on hyvä ymmärtää vinyylitoiston perusperiaatteet: se antaa paremmat eväät tehdä onnistunut hankinta.Jos olet levysoittimien suunnittelija, sinun on osattava nämä asiat. Jos olet musiikin kuuntelija ja harkitset levysoittimen ostoa, sinulle on hyötyä perusasioiden ymmärtämisestä.

Viimekädessä vinyylilevyn toistossa kysymys siitä, että äänirasian neulan pitäisi mahdollisimman tarkkaan seurata levylle kaiverrettua mikroskooppisen pientä uraa. Mitä tarkemmin se pystyy tämän tekemään, sen parempi ääni. Voidakseen suorittaa tehtävänsä äänirasian täytyy olla tuettu paikalleen täysin vakaasti, levyn täytyy olla paikallaan jämäkästi. Periaatteessa ideaalitilanteessa ainoa liikkuva osa olisi neulan timanttinen kärki. Silloin se tuottaisi täydellisen sähköisen kopion siitä, mitä levylle on kaiverrettu.

Näin teoriassa. Käytännössä levyn täytyy pyöriä, jotta neula kulkisi urassa eli se ei voi olla jämäkästi paikallaan. Äänirasian pitää olla asennettu vapaasti liikkuvaan äänivarteen jotta se voi seurata uraa. Sekään ei siis voi olla aivan täysin kiinteästi asennettu.

Vaatii siis taitoa suunnittelijalta päästä lähelle yllämainittua ideaalia. Pikaisella vilkaisulla levysoittimet näyttävät hyvin samanlaisilta. Näin ei kuitenkaan ole: tarvitaan paljon suunnittelutaitoa ja ennen kaikkea tuotannollista osaamista, jotta päästään hyvään lopputulokseen. Levysoittimen pitäisi pyörittää levyä oikealla, tasaisella nopeudella ilman lateraalista (sivuttaista) liikettä. Äänivarren täytyisi olla täysin jäykkä, mutta samalla kevyt jotta äänirasian neula voisi seurata levyn uraa tarkasti alusta loppuun. Levysoittimen lopullinen suorituskyky määrittää sen, kuinka lähelle suunnittelussa ja toteutuksessa on päästy teoreettista ideaalia.Pelkästään hyvällä suunnittelulla ei vielä laadukasta soitinta saada musiikin ystävän hyllyyn. Suunnittelijan ideat täytyy toteuttaa ja siihen tarvitaan tehdas, joka pystyy valmistamaan osat hyvin tiukkojen toleranssien mukaan ja sitten kokoamaan ja säätämään levysoittimen tarkkojen standardien mukaisesti. Mielellään vielä sellaisessa mittakaavassa, että soittimien hinta muodostuu järkeväksi.

LevysoitinLevysoittimetMusiikki