Hyvä ääni = parempi mieli... tässä ajatuksia hyvän äänen puolesta.

On suuri määrä ihmisiä jotka eivät tiedä, mitä menettävät. Ajatellaanpa henkilöä, joka herää aamulla, pukeutuu moitteettomasti, ajaa töihin hienon autonsa nahkapenkillä istuen ja palaa illalla kotiin. Keittiössä hän laittaa ruokaa kuunnellen musiikkia graniittitasolla makaavasta, banaanin kokoisesta Bluetooth-kaiuttimesta. Sitten hän istahtaa 65-tuumaisen TV:nsä ääreen ja katsoo elokuvan. Ääni tulee television sokeripalan kokoisista kaiuttimista. Lopuksi hän vielä kuuntelee musiikkia läppärin vielä sokeripalaakin pienemmistä kaiuttimista samalla, kun tarkistaa sähköpostit ja shoppailee nettikaupoissa.

Samanaikaisesti CD-levyt ja vinyylilevykokoelma ovat kellarissa. Ne on viety sinne, kun ei ole laitteita joilla ne kuulostaisivat koukuttavilta.

Kuinka paljon tämän ihmisen elämänlaatu voisi parantua harkituilla hankinnoilla

TV:n äänenlaadun parantamiseksi: HD-kuvakin herää aivan uudella tavalla eloon, kun ääni on kunnossa

  • Monihuonejärjestelmään, jonka kautta voi laadukkaasti kuunnella musiikkia, uutisia tai mitä vain silloin, kun puuhailee kotona
  • Laadukkaaseen hifilaitteistoon, jolla rakkaat levyt heräisivät eloon ja tuottaisivat todellisia elämyksiä, houkutellen hankkimaan uusiakin
  • Meitähän on toki vielä monia hifiharrastajia, jotka eivät ole piilottaneet levyjään ullakolle, vaan pitäneet ne paraatipaikalla ja jatkuvassa käytössä.

Jos kuitenkin tunnistat kuuluvasi edellä kuvailtuun, vähemmän hifilaitteista kiinnostuneeseen ryhmään ja uteliaisuus heräsi, suosittelemme seuraavaa: käy kuuntelemassa asiantuntevassa hifiliikkeessä!

Miten sitten parempi ääni parantaa elämänlaatua?

  • Suhde musiikkiin
  • Meidän mielestämme pääasiallinen syy siihen, miksi kannattaa investoida laadukkaaseen äänentoistoon on parantunut suhde musiikkiin. Hyvä laitteisto, oikein ja huolella asennettuna tuottaa niin paljon syvällisemmän kokemuksen musiikista: musiikki avautuu aivan uudella tavalla.

Kaiuttimet, vahvistimen ja ohjelmalähteitä hankimme saadaksemme paremman kontaktin laulajaan, kitaristiin tai vaikkapa rumpaliin. Siihen, mitä he yhdessä tekevät: musiikkia.

Sama pätee elokuviin: ne ovat kokonaisvaltaisia teoksia, jotka muodostuvat tarkkaan harkituista kuvista ja yhtä tarkkaan harkitusta äänimaailmasta. Jos jompikumpi ei toistu hyvin, elämys kärsii. Emme pääse sisään elokuvan tekijöiden luomaan maailmaan.

Kuuntelijapontentiaali

Vaikka eri ihmisten kuulokyvyssä on eroja, lähes kaikkien korvat ovat paremmat kuin heidän musiikintoistolaitteensa! Ei vaadi mitään erityisiä kykyjä kuunnella laadukasta ääntä: kaikki huomaavat eron hyvän ja huonon välillä. Hyvä esimerkki on ihmisääni: me kaikki tiedämme heti kun kuulemme, että nyt hyvä laulaja laulaa edessämme. Pystyykö oma laitteemme samaan? Jos ei, et niitä kuuntelemalla pääse kuuntelijapotentiaaliisi. Tarvitset parempaa.

Omistamisen ilo

Moni meistä nauttii laadukkaista, hyvin tehdyistä asioista elämässämme. Ne voivat olla vaatteita, huonekaluja, kello, auto, mitä vain. Ne tuntuvat hyvältä, kestävät aikaa ja tuottavat omistamisen ylpeyttä. Hieno käsityön jälki kaiuttimien viimeistelyssä, kokonaisesta alumiinipalasta työstetty etulevy vahvistimessa, kauniit hyvän kontaktin kullatut liittimet eivät välttämättä kiinnosta kaikkia, mutta aika monelle meistä ne lisäävät laadukkaan laitteiston vaikuttavuutta ja halua omistaa sellainen. 

Kestävyys

Hyvät hifilaitteet voivat kestää eliniän. Ne eivät ole kertakäyttötavaraa: ne kestävät pitkään ja niitä kannattaa huoltaa vielä vanhanakin. Toki tekniikan kova kehitys tuo jatkuvasti uutta, mutta vaikkapa hyvä kaiutin on hyvä kaiutin tulevaisuudessakin.

AsetteluKaiuttimetMusiikkiSijoittelu